Mentale gezondheid Oppenheimer
Voor het Manhattan Project
Oppenheimer was zoals vele weten een van de meest geniale en gerespecteerde theoretische wetenschappers die heeft geleefd. Maar buiten dat er in zijn hoofd zoveel geweldig slimme gedachten rond zweefden heeft hij ook veel mentale problemen gehad in zijn leven, ging hij naar de Ethical Culture School in New York, waar hij als beste van zijn klas afstudeerde. Voordat hij naar Harvard University ging om natuurkunde te studeren. Hij studeerde uiteindelijk summa cum laude af aan Harvard in drie jaar, wat een prestatie is wat niet veel mensen hebben bereikt. In deze tijd heeft hij al veel mentale dieptepunten gehad maar toen hij hierna naar Cambridge ging om experimentele wetenschappen te studeren kwam hij in zijn diepste dal dat hij mentaal ooit was geweest. Snel nadat hij begon aan deze studie kwam hij erachter dat zijn passie helemaal niet bij experimentele wetenschappen lag maar bij theoretische wetenschappen hij kwam erachter dat hij lab werk doen heel saai vond. Hierdoor had hij het gevoel dat die vast zat aan iets dat hij vreselijk vond en nam zijn depressie en anxiety alleen maar toe totdat hij zelfs op een punt is gekomen dat hij de Appel van een docent van hem heeft vergiftigd uit jaloezie en emotionele chaos in zijn hoofd. Gelukkig heeft zijn docent deze appel nooit gegeten maar ging het wel rond op school dat hij dit heeft geprobeerd. Daardoor werd hij verplicht om een psycholoog te gaan zien om ervoor te zorgen dat hij rustiger zou gaan worden in zijn hoofd. (restore mental health, 2023)
Rond 1920 is de mentale en gedragsmatige gezondheidszorg is enorm veranderd rond deze tijd begon Oppenheimer ook met het volgen van therapie in Londen hier werd hij gediagnosticeerd met vroegtijdige dementie of hoe het nu wordt genoemd schizofrenie dat is een hersenaandoening waarbij je last hebt van psychoses. Tijdens een psychose zie, hoor, voel, proef of ruik je dingen die er niet zijn (hallucinaties). Ook kun je dingen bedenken die niet waar zijn (wanen), maar die voor jou wel echt zijn. Dat je bespioneerd wordt bijvoorbeeld. Of dat de politie op de stoep staat om je te arresteren, terwijl je helemaal niets gedaan hebt. Tijdens een psychose denk je dan bijvoorbeeld zeker te weten dat je wel iets gedaan hebt. (hersenstichting 2025) Dit is een hele heftige mentale ziekte die over het algemeen ongeneesbaar is maar die wel te verminderen is in hoe heftig de aanvallen zijn en hoe vaak ze gebeuren aangezien in die tijd de wereld nog ver achter lag op het gebied van mentale gezondheid werd Oppenheimer door zijn psycholoog verteld dat hij niet red baar was en dat die er maar mee zou moeten leven wat in deze tijd nooit meer zou gebeuren.
Tijdens en na het Manhattan project
Na een jaar op het Cambridge gezeten te hebben, ging Oppenheimer naar de universiteit van Göttingen in Duitsland waar hij op den duur nog steeds problemen had met zijn mentale gezondheid, verbeterde het heel erg nu hij weer iets deed waar zijn passie wel lag en niet zat op een plek. Hierna heeft hij een redelijk normaal leven geleefd totdat hij werd gevraagd om het Manhattan project te gaan leiden, tijdens het project zelf heeft oppenheimer niet meer dan normaal mentaal last gehad van mentale problemen maar dat kwam pas na het project toen de bommen die hij met zijn team hadden gemaakt op Hiroshima en Nagasaki waren gegooid. hij kon niet verdragen wat voor gigantische vernietiging zijn project had veroorzaakt en voelde zich heel schuldig hij heeft ook tegen president Truman gezegd dat hij het gevoel heeft alsof hij bloed aan zijn handen heeft dit schoof Truman in een hoekje en noemde hem achteraf bij zijn assistentes een huilebalk die hij nooit meer in zijn kantoor wilt zien. Na een tijdje van mentaal in een gigantisch diep dal te hebben gezeten heeft de overheid zijn security clearance ingetrokken en is Oppenheimer uit het oog van het publiek verdwenen
Belang van het tonen van mentale problemen in de film
Waarom het zo belangrijk is dat dit ook in de film wordt laten zien is omdat vandaag de dag mentale problemen een gigantisch probleem zijn bij veel mensen op veel verschillende niveaus en het is vaak moeilijk te herkennen bij mensen en mensen zelf willen vaak geen hulp zoeken om verschillende redenen. In de film laten ze zien dat niet alleen jij maar ook van de meest geniale en invloedrijke persoon in geschiedenis struggled met mentale problemen en dus dat je niet bang hoeft te zijn dat mensen er wat van vinden als je bijvoorbeeld naar een psycholoog zou gaan.
Ook het morele dilemma van het uitvinden van de bom die honderdduizenden mensen heeft vermoord hakt er mentaal heel erg hard in bij Robert. zoals als eerder verteld heeft hij het gevoel alsof hij het bloed van duizenden mensen aan zijn handen heeft hij heeft spijt van alles van het meedoen aan het project en het creëren van de bom. Daarom was hij ook erg tegen het maken van de waterstofbom die bedacht was door Edward Teller, een kernfysicus. hij heeft zo hard zijn best gedaan om ervoor te zorgen dat deze bom nooit gemaakt zou worden dat zijn security clearance mede hierdoor is ingetrokken. uiteindelijk is hij heel trots geweest op het feit dat hij zijn land heeft kunnen helpen veilig te zijn maar is wel tot in zijn graf blijven nadenken of hij het op een andere manier had kunnen doen (Anderson, 2016)
Voor Manhattan project: overeenkomsten en historische correctie met de film
Eigenlijk wordt het in de film heel goed beschreven hoe zwaar Oppenheimer het heeft gehad in zijn jongere jaren, zijn tijd aan Cambridge wordt namelijk in de film beschreven als een van de zwaarste periodes van zijn leven waar die het heel lastig heeft gehad met zijn mentale problemen. Dit kwam wat ook in de film wordt laten zien doordat hij iets deed waar zijn passie helemaal niet lag namelijk experimenteel onderzoek terwijl zijn passie lag bij theoretisch onderzoek waar hij veel beter in was.
Een stukje dat in de film niet correct werd beschreven was het stuk van de vergiftigde appel, dit is wel gebeurd in het echt maar is zeker niet zo gegaan als hoe in de film is laten zien. In de film wordt namelijk laten zien dat de docent net een hap uit de appel wilde gaan nemen en dat hij hem net op tijd stopte met het excuus dat er een worm in zat wat natuurlijk in het echt heel anders gebeurde. Maar dat was niet goed geweest voor de film dus heeft Christopher Nolan het veel dramatischer laten lijken om de film leuker te maken.
Ook iets dat in de film niet aan bod komt maar wel echt is gebeurd is het feit dat hij werd gediagnosticeerd met de ziekte schizofrenie, dit is iets dat wel een hele grote rol in zijn leven heeft gespeeld maar in de film niet echt duidelijk naar voren komt.
Tijdens en na het Manhattan project: overeenkomsten en historische correctie met de film
In de film zie je duidelijk dat tijdens het Manhattan project Oppenheimer niet veel last heeft gehad van zijn mentale struggles maar dat eigenlijk pas als de bommen op Hiroshima en Nagasaki zijn gevallen hij weer mentaal in heel diep dal komt dit zie je steeds als hij bijvoorbeeld in die grote zaal komt waar iedereen met zijn voeten begint te stampen dat hij last krijgt van zijn schizofrenie wat dus wel voorkomt in de film maar niet expliciet wordt duidelijk gemaakt wat het is ook zegt hij tegen Truman dat hij het gevoel heeft alsof er bloed aan zijn handen zit dat refereert naar de doden bij het gooien van de kernbommen op Japan. wat ook goed overeenkomt met hoe het echt is gebeurd.
ook zie je dat het deel van het morele dilemma goed overkomt op de film want je ziet dat hij heel duidelijk Edward Teller wil stoppen zodat hij niet de waterstofbom maakt aangezien die nog veel krachtiger is dan de bommen die ze nu al hebben gemaakt en als die gebruikt wordt gaan er nog veel meer onschuldige slachtoffers vallen wat Oppenheimer ten allen tijde wilt voorkomen
Restore Mental Health. (2023, 11 januari). Oppenheimer, the Genius and his Mental Health - Restore Mental Health | Inpatient & Outpatient Treatment. Restore Mental Health | Inpatient & Outpatient Treatment. https://restore-mentalhealth.com/oppenhemier-mental-health/
Hersenstichting. (2024, 19 november). Wat is schizofrenie? - Hersenstichting. https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/schizofrenie/
Oppenheimer's dilemma. (z.d.). https://large.stanford.edu/courses/2016/ph241/anderson1/
Nolan, C. (Regisseur). (2023). Oppenheimer [Film]. Universal Pictures.